„Au făcut PR. La un moment dat, la noi în spital, la raportul de gardă, ne-am strâns toți medicii și era fostul manager. Eu am spus atunci niște lucruri despre ce s-a întâmplat în acea noapte, că doctorul Nițescu care era director nu a chemat medicii de acasă, că eu nu am fost chemată. Domnul manager Marinescu a zis, știți, suntem pe primul loc. Nu am înțeles. Păi, avem un PR puternic. Știu o televiziune, au făcut o campanie. Nu am probe, doar ce am auzit. În acele momente, apăreau cu interviuri în care spunea cât sunt de buni, de profesioniști”, a declarat medicul Camelia Roiu, de la Spitalul de Arși din București, la o dezbatere organizată marți seară de Frontline Club.
Medicul i-a reproșat ministrului Vlad Voiculescu faptul că l-a lăsat „să plece foarte ușor” pe fostul manager al spitalului de Arși, Mihai Marinescu, ministrul precizând că acesta și-a dat demisia.
Camelia Roiu a fost întrebată de ce nu a ieșit imediat, după tragedia din Colectiv, să reclame condițiile insalubre din Spitalul de Arși, ea mergând la presă, sub anonimat, abia în luna decembrie, pentru a vorbi despre infecțiile nosocomiale care au ucis pacienții arși.
„În momentul în care s-a produs incendiul de la Colectiv, era imposibil să ies și să spun, fraților, luați-vă copiii, pentru că vor muri. Vă dați seama, dacă au fost asemenea reacții când am arătat viermii din spital… Mi-a fost imposibil atunci. Știam că vor muri. Ieșeau tot felul de vedete, miniștri, purtători de cuvânt, directori medicali care spuneau că au tot ce le trebuie, că sunt super profesioniști, că totul este în regulă. Cum era să ies eu, o doctoriță, să spun exact contrariul? Tot ce am putut să fac la momentul acela – am avut doi pacienți, și rudelor le-am spus cum le spun tuturor care ajung în acel spital: arsura este o boală foarte gravă, la noi în spital sunt niște germeni rezistenți la toate antibioticele și dacă se vor infecta cu aceste bacterii, sfârșitul va fi unul singur. Eu am fost onestă cu pacienții mei, mai mult nu am putut să fac. În decembrie, am putut să ies să spun adevărul”, a declarat Camelia Roiu.
Întrebată de ce crede că medicii de la Arși au acceptat să ascundă condițiile reale în care lucrau, Camelia Roiu a considerat că motivul a fost „să-și mențină funcțiile, pozițiile, banii”.
În prezent, Camelia Roiu, care se află în postura unui avertizor de integritate, a unei persoane care demască ilegalități sau nereguli de la locul de muncă și este protejat de legea românească, spune că este percepută de colegi ca „o turnătoare”, pentru că a vorbit în public de condițiile de la Spitalul de Arși.
„Cineva m-a făcut turnătoare. Asta a fost percepția. Era o doamnă pe stradă și i-am spus că eu nu mă consider așa. Medicii vor considera că sunt o turnătoare, dar oamenii de rând nu. Mesajul meu pentru toți cei care mă vor agresa în continuare este că eu nu renunț la a spune adevărul, a spune lucrurilor pe nume”, a spus Camelia Roiu.
„Ar fi la fel și acum. Atâta timp cât oamenii aceia responsabili de toată mizeria de acolo, din Spitalul de Arși, sunt încă acolo, ei nu s-au schimbat peste noapte”, a mai spus medicul, întrebată dacă la un an după Colectiv crede că reacția sistemului ar fi aceeași ca atunci.
Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, prezent de asemenea la dezbatere, a explicat că dezvăluirile Cameliei Roiu sunt lăudabile, dar că într-o societate normală, nu ca în România, aceste probleme ar trebui să fie rezolvate chiar în interiorul sistemului, nu să explodeze la nivel de ministru, care să vină el și să rezolve.
„Este absolut lăudabil că acel filmuleț (cu viermii de pe pacientul de la ATI – n.r.) a ieșit în presă, dar într-o societate normală este perfect nefiresc faptul că dumneaei a trebuit să meargă în presă cu aceste lucruri, pentru că altfel nu a găsit înțelegere la șeful de secție, la managerul spitalului, la Direcția de Sănătate Publică, la Inspecția Sanitară. Asta e nornmalitatea, ca lucrurile să se rezolve acolo, nu să iasă ministrul la televizor și să spună – acum, gata, o să închidem spitalul, o să dăm afară managerul. Nu se poate rezolva fiecare problemă la nivel de ministru. Problemele trebuie să se rezolve acolo unde apar, în măsura în care e posibil”, a explicat Vlad Voiculescu.